Delavnica

KRATKA SCENA: Scenaristična delavnica za kratek film

V času festivala bo med 23. in 26. avgustom potekala tudi brezplačna scenaristična delavnica. Ta nastaja v sodelovanju s produkcijsko hišo EnaBanda in Centrom ustvarjalna Evropa v Sloveniji, ki deluje v okviru Motovile, centra za spodbujanje sodelovanja v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih.

Udeležence bodo vodili trije mednarodno uveljavljeni mentorji:

Christian Routh, svetovalec in vodja evropskega usposabljanja za razvoj filmskih zgodb ScripTeast z MEDIA podporo Ustvarjalne Evrope,

Peter Murdmaa, selektor estonskega festivala kratkih filmov Sleepwalkers in producent /avtor več nagrajenih kratkih filmov

Martin Horvat, slovenski script doctor, ki si je diplomo iz scenaristike prislužil na kalifornijskem American Film Institute (AFI).

Štiridnevna intenzivna delavnica bo vključevala spoznavanje teorije in prakse scenaristične obrti, razvoj in pisanje scenarija za kratki film ter pripravo in izvedbo javne predstavitve projekta oz. pitcha.

 

KINO! – OSTRENJE POGLEDA

Izvajalec: Društvo za širjenje filmske kulture Kino!, mentorici: dr. Maja Krajnc, odg. urednica revije KINO! in izvajalka pedagoškega programa Kino-katedra za srednješolce v Slovenski kinoteki, in Anja Banko, asistentka

Film se mora spreminjati.

Norman McLaren

Udeležencem brezplačne filmsko-kritiške delavnice bomo skušali približati filmsko umetnost in skoznjo ostriti kritični odnos – tako do filmske umetnosti kot sveta. Spoznavali bomo specifike kratke forme v različnih filmskih zvrsteh, posebno pozornost bomo namenili prodornim filmskim ustvarjalcem in tematikam, s katerimi se mladi srečujejo v svojem vsakdanu.

V vrtoglavem vzdušju bomo gledali festivalske filme in razpravljali, oboje pa bo rezultiralo v pisanju filmske kritike. Besedila se bodo premlevala in kalila skozi pogovor z mentoricama, ki bosta podajali konstruktivno kritiko, komentarje in smernice med delom v nastajanju. V pogovore bomo vključili tudi posamezne avtorje, filmske in festivalske delavce, končni izdelki pa bodo objavljeni na festivalski spletni strani ter spletni strani Društva za širjenje filmske kulture Kino!.

Na ustvarjalni delavnici si bomo prizadevali predstaviti in podajati film kot umetnost, sledeč ugotovitvam, da lahko film ključno pripomore k otrokovemu in mladostnikovemu razvoju kritičnega mišljenja, estetskega čuta in ustvarjalnih sposobnosti.